28 Mart 2016 Pazartesi

Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2016

Merhaba, geçtiğimiz hafta  Özgür Yazılım ve Linux Günleri'nin 15.'si düzenlendi. Benim de katıldığım 5. Özgür Yazılım ve Linux Günleri etkinliği oldu.  

Etkinlik, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'ndeydi. Etkinlik boyunca tek gözüme batan problem küçük bir alanda olmasıydı. Katılım oldukça fazla olduğundan sunum aralarında standları gezmek, kocaman bir toplulukla sohbet etmek bir miktar zorlaştı diyebilirim.

Her yıl olduğu gibi Çanakkale'den kalabalık bir ekiple oradaydık. ( +Necdet Yücel +Berk Güreken  +Gülşah Köse +yeliz taneroğlu  +Ayşe Melike Yurtoğlu +Kerem Hallaç +İrem Şendur +Feyza Yavuz +Kader Tarlan  +Burçin Akalın +Beyza Nur Esen ve berfin sarı)

Okulumuzun özgür yazılım gönüllüsü olan mezun öğrencileri ile de görüşüp sohbet etmek her zamanki gibi aşırı zevkliydi. [Yaşasın Kripton :)] Çok sık görüşemediğim ve sohbetini çok sevdiğim insanları böyle etkinliklerde görüp sohbet etmenin tadı da başka tabiki. \o/

Katıldığım ilk sunum, HackerSpace'den Barış Büyükakyol'un "Özgür Yazılım, Özgür Kültür" sunumuydu. Barış, özgür yazılım felsefesini ve neden doğru olanın bu yol olduğunu anlattı.

İkinci katıldığım sunum ise, bahsettiğim mezunlardan +Aydan Taşdemir'in (Reyiz)  "Pgbarman ile Posgresql Yedekleme" sunumuydu. Pgbarman, sistem yönetimi alanında kullanılan bir araç olduğundan ilgiyle dinledim. Bu araç için Aydan da bir özellik eklemiş. Sunumda bize bu özelliği de anlattı.

İkinci gün, katıldığım ilk sunum Necdet Yücel ve +Kaan Ozdincer 'in "Yine Yeniden Özgür Yazılım" sunumuydu. Evet özgür yazılım diyoruz, başkalarını da yanımıza çağırıyoruz fakat bunu yaparken neleri yanlış yapıyoruz, nelerin üzerinde durup bu çağırma işini doğru yapmalıyız soruların tüm cevapları sunumdaydı :) 

Örneğin, özgür yazılım lisansı ile lisanslanmış bir yazılıma açık kaynak diyerek, hiçbir lisansı olmayıp kodlarını görebildiğimiz yazılıma da açık kaynak diyerek yanlış yapıyoruz. "virüs yok", "bedava" diyerek de karşı tarafı yanlış taraftan ikna etmeye çalışıyoruz aslında. Şimdilerde özgür yazılım gibi görünen ama hiç de öyle olmayan yazılımlar için özgür yazılımı ve felsefesini doğru anlamalı, anlatmalı topluluğun temelini sağlam tutmalıyız. Topluluk herşeydir :) Umarım bu sunumu başka bir etkinlikte dinleme şansı bulursunuz.

Sonrasında +Halil Kaya  ve Fatih Kadir Akın(fkdev)'ın "Türkiye’de Hackathon Kültürü ve Özgür Hackathon’lar" sunumuna katıldım. Bu sunumda da Hack kültürünü, son zamanlarda gerçekleşen hacathonların temel felsefeden biraz uzaklaştıklarını ve aslında Hackathon kültürünün nasıl olması gerektiğini anlattılar.


Gelelim bizim "LibreOffice Geliştirme ve Yaygınlaştırma" toplantımıza :)
Toplantımız 2 kısımdan oluşuyordu. Öncelikle ekipten herkes gibi, ben de eylülden beri LibreOffice için nasıl özellikler eklediğimden bahsettim. Bu çalışmamın bana Mozilla tarafında nasıl bir kapı açtığını anlattım. Ekip oldukça kalabalıktı(13 kişi) ama süre azdı malesef. İçimizden arayüz ile ilgilenenlerin ne yaptıklarını sunuma eklemiştik. Merak edenler  buradan bakabilir.

2.kısımda da temel 2 soru üzerine konuştuk: "Geliştirme için bizden başka neden kimse yok, bu sayıyı nasıl arttırırız" ve "LibreOffice kullanımını nasıl arttırabiliriz?" Toplantıya katılamayıp buradan okurken bir fikri olan okuyucular da düşüncelerini paylaşırlarsa seviniriz :)

Etkinlikte bolca sticker topladığım, bir tane LoL tişörtü ve bardak altlığı edindiğim bilgisini ekleyeyim :)


Yazıyı bitirmeden önce Chris Stephenson hocayı da gördüğüme çok sevindiğimi söylemek isterim. Hoş kalın :)

1 yorum:

  1. Merhaba...
    Özgür yazılım aynı zamanda fedakarlık ve ilericilik demektir.
    İnsanlar, başkaları yapsın kolaycılıgına yatkındır.
    Bu yüzden fedakarlık onlara zor geliyor. İlerisi için bir şeyler yapmaktan kaçınıyorlar.
    Oysa özgür yazılım topluluguna öğrenme aşamasında katılsalar dahi en azından tecrübe kazanırlar...

    Etkinligi bizlere yansıttıgınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil