20 Ekim 2013 Pazar

Qmail Hakkında


Merhabalar, bu yazımda sizlere Qmail'i tanıtmak istedim. Qmail Kitabı'nı bayramda okumaya başladım ancak yapılandırma kısmı bitmedi. Tam bitirdikten sonra ayrıntısıyla  kurulum ve yapılandırmasını da yazacağım.

E-posta servisinin sunucu-istemci mimarisinde çalışmasını sağlayan MTA, MUA, LDA gibi programlar vardır.

MTU(Mail User Agent): Kullanıcının bir e-posta sunucusu kullanarak e-posta alıp, göndermesini sağlayan yazılımlardır. Thunderbird, Outlook vs. e-posta istemcisidir.

MTA(Mail Transfer Agent): SMTP(Simple MaiI Transfer Protocol) kullanarak aldığı e-postayı diğerine ileten ya da  iletilen e-postayı teslim alan yazılımlardır. Qmail, Sendmail, Postfix örnek verilebilir.

LDA(Local Delivery Agent): Hedef e-posta adresi yerelde tanımlı olduğunda, LDA gelen e-postayı sistemde ilgili yere yazar.

Qmail, Dan Bernstein (D.J.B.) tarafından Sendmail'in yerine başka bir MTA kullanılsın diye Sendmail'deki güvenlik açıkları nedeni ile yazılmıştır. 

Yazarı güvenlik açığı bulan ilk kişiye 500$ ödül vereceğini söylemiş. Bildirisine buradan ulaşabilirsiniz. Henüz ödülü kazanan birileri çıkmamış.

Qmail; E-posta alma, gönderme, SMTP servisini çalıştırma gibi işler için ayrı programlar çalışmaktadır. Sendmail'de ise bu işi yapan tek bir program bulunmaktadır. Karmaşık ve uzun kodlarda hata olma olasılığı fazladır ve okunabilirliği zordur. Bu da Qmail'in güvenli ve basit olduğunu gösterir. 

Qmail Lisansı: Kodları istediğiniz şekilde kullanabilir ancak değişiklik yaptığınızda izinsiz dağıtamazsınız. 

Qmail'i altyapısında kullanan bazı e-posta sunucuları:

Yahoo! Mail
Mynet Mail
Superonline
Gmail
Network Solutions
PayPal/Confinity...





1 yorum:

  1. Bilgiler bir kısmı Qmail'in yazıldığı zamandan kalmış, Sendmail monolitik yapıyı bırakalı yılllaaar, yıllaaar oldu.

    YanıtlaSil