6 Ekim 2013 Pazar

Python-Haproxy-Tools ve Hapra(Haproxy Restful Api) Nedir?

Merhabalar,

Bu yazımda staj boyunca Kaan ile üzerinde çalıştığımız 2 projenin ne iş yaptığından bahsedeceğim.


İlk projemiz Python-Haproxy-Tools. Haproxy'nin yapılandırma dosyası için Python kullanarak yazdığımız bir yönetim kütüphanesi. Yapılandırma dosyasında değişiklikler yapabileceğimiz fonksiyonlardan oluşuyor. Böylece yapılandırma dosyasını her seferinde açıp ayarlamak yapmak yerine fonksiyonları kullanarak bu işi daha rahat yapabiliyoruz. Yapılan değişiklik sonucunda yapılandırma dosyası çalışır halde mi bunu da kontrol edebiliyoruz. 

Bu süreçte Python ile nesneye yönelik programlamayı, Haproxy'nin özelliklerini ve yapılandırma dosyasının  ne olduğunu ne işe yapadığını öğrendim.

İkinci projemiz Hapra ise bu kütüphane için yazılmış bir web api. Restful desteği olduğu ve framework'un yapısıyla ayrıca uğraşmak istemediğimiz için Flask diye bir microframework kullandık. Hapra sayesinde web api üzerinden de yapılandırma dosyası ayarı yapabiliyoruz. Çıktılarını da Json formatında yaptık nedeni ise, çıktısı tek türde olsun ki dileyen telefon, tablet vs. için de uygulama yazarsa rahatça  uyarlanabilsin.

Web api ile ilgilenirken de Flask'ı, Json'un nasıl kullanıldığını ve Restful'un özelliklerini  öğrendim.

Ayrıca github kullanımı, hata aratma gibi çalışırken hep lazım olan alışkanlıklar edindim. 

İleride başka projeler de anlatmak dileğiyle, iyi çalışmalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder