21 Ocak 2014 Salı

73 :)

Merhabalar, bu yazımda geçtiğimiz pazar günü katıldığımız amatör telsizcilik sınavından bahsedeceğim.

Sınavı geçtiğimizde amatör telsizci belgesi almaya hak kazanıyoruz. Bu belge ile başta telsiz kullanabilmek gibi başka yetkilere de sahip olunuyor. Bizim de +Necdet Yücel'in aracılığıyla böyle bir topluluktan haberimiz oldu.

Ne işimize yarayacak diye düşünenler olabilir. Ancak acil afet durumlarında (deprem, sel vs.) gsm hatları kesildiğinde, telefonların çekmediği durumlarda iletişim aracı telsiz oluyor. Telsiziniz varsa başka telsizcilerle iletişime geçip kendinizi ve çevrenizi yönlendirebiliyorsunuz. Van depremindeki telsizciler buna güzel bir örnek olabilir.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) aslında hiç de amatör bir topluluk değil. 1962 yılında kurulmuş. Uzunca bir geçmişi var. Üyeleri kendi işlerinin yanında hobi olarak telsizcilikle uğraştıkları için kendilerine amatör diyorlar. 

Bu topluluğun Çanakkale'de de bir şubesi var. Şubenin yeterince aktif olduğunu da sınav öncesi eğitimlere gittiğimde gördüm. Eğitimde sınava yönelik çalışırken mors alfabesini de öğrendik. Hem eğlenceli hem de ilgi çekici bir ortamdı. Çok şey öğrendiğim iki gün oldu. İlgi duyan arkadaşlar varsa tavsiye ederim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder