Özgür yazılım dünyasının 3 büyük projesinden(Linux Kernel, LibreOffice, Firefox) birisi de Firefox. Herkesin de bildiği ve kullandığı gibi Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen özgür bir ağ tarayıcısı.
Geçtiğimiz cuma, biraz da Firefox ile ilgileneyim diyip kolları sıvadım :) Bu birkaç günde neler öğrendiğimi sizlerle paylaşmak istedim.
Büyük bir projeye katkı vermeden önce kaynak kodundan 1 defa derleyip o halini kullanmak, o projeye katkı vermeden önce yapılması mantıklı bir iş. Deponun geliştirilmekte olan halini kullanmak eklenen-çıkarılan kısımları görüp hatalı yerleri raporlama ya da bu kısımlarla ilgili ters giden yerleri düzeltebilme imkanı sağlıyor.
DERLEMEYE HAZIRLIK:
Derlemeden önce bağımlılıklar için geliştiricilerin yazdığı python dosyasını buradan çekip çalıştırmamız gerekiyor.
$ wget -q <link> && python bootstrap.py
ya da$ curl -O <link> && python bootstrap.py
KAYNAK KODU YEREL DEPOYA ÇEKERKEN:
Firefox, mercurial sürüm takip sistemini kullanıyor. Git ile entegre çalışıyor. Ben öğreneyim diye mercurial ile depoyu çektim. Mercurial kullanımıyla ilgili buraya bakabilirsiniz.
$ hg clone https://hg.mozilla.org/mozilla-central
YAPILANDIRMA:
Dilerseniz derleme sırasında bazı özellikleri etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için "mozconfig" dosyası oluşturup içini istediğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz:
ac_add_options --enable-debug
ac_add_options --disable-optimize
DERLEME: $ ./mach mercurial-setup
ÇALIŞTIRMA:
$ ./mach build
$ ./mach run
YAMA YOLLARKEN:
İlk aşamada yama yollarken mercurial ile bir yama dosyası oluşturup, hangi hata kaydı için düzeltme yaptıysanız *.patch dosyasını ekleyebilirsiniz.
Yama dosyası hazırlarken de kullanacağımız komut "$ hg qnew *.patch " ve değişiklikleri yama dosyasına eklemek için de "hg export . > *.patch" komutları.
Yardımcı linkler:
- Derleme ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
- Kaynak kodda arama yapmak için tıklayın.
- Mozilla hata kaydı sayfası için tıklayın.
Güzel haberler vermek dileğiyle hoş kalın :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder