17 Nisan 2014 Perşembe

OPW(Outreach Program for Women) Başvuru Süreci

OPW, Gnome'un kadınlar için düzenlediği bir etkinlik. Yaz ve kış dönemi şeklinde yılda iki defa düzenleniyor ve kadınların katılması için 18 yaş sınırı dışında bir sınırlaması yok. Etkinliğin birçok katılımcısı var.(Linux Kernel, Gnome, Debian, Fedora, Mozilla gibi) Aslında bu etkinliğe Gsoc gibi de diyebiliriz. Projeler için başvuruluyor. Seçilenler proje mentoru ile belirli bir süre çalışıyor. Projeyi tamamladıklarında 5000$ ödül alıyorlar.

Ben ve okul arkadaşlarım +Gülşah Köse, +Ebru Akagunduz ve +Tuğçe Şirin OPW yaz döneminde, Linux Kernel projeleri için hazırlandık.

Linux Kernel projelerinden birine başvurmadan önce çekirdeğe yama yollamamız ve en az bir yamamızın kabul edilmesi gerekiyor. Katılımcılara iki hafta yama yollama süresi tanınıyor. Yaması kabul edilenlere ayrıca bir mail atılıyor ve projelere başvurabiliyoruz. Kesin rakamını bilmesem de  her birimizin 30 dan fazla yamasının kabul edildiğini biliyorum :)

Opw Kernel sayfasında ilk yamayı nasıl yollamamız gerektiği anlatılmış. Ayrıca Fosdem2010'da Greg Kroah-Hartman bununla ilgili bir sunum da yapmış.

İlk başlayanlar için, kod biçimi düzeltmeleri yapmaları öneriliyor. Kernel ekibi, kod yazım biçimine oldukça özen gösteriyor. Yolladığınız yamada bir boşluk fazla olduğunda bile yamayı düzeltip yeniden yollamamız gerekebiliyor. Ekip, yazım biçimini test etmek için Perl ile bir betik yazmış ve bu betik ile hatalar, uyarılar bulunarak düzeltilip yama yollanabiliyor.

Kod biçim hataları dışında, TODO dosyalarındaki istenilenler de yapılabiliyor. Buradaki işler, kod biçimi düzeltmeye göre daha ağır, aşağı seviye tabi. Ayrıca benim daha kullanmadığım Sparse ve Coccinelle araçlarını kullanarak da hata düzeltilip katkı verilebiliyor.

Hazırlandığım süre boyunca git kullanımı, çekirdek ve derleme hakkında çok şey  öğrendim. Teknik bilgiler dışında asıl kazandığım büyük deneyimin, uzaktan yabancı birileri ile çalışmak olduğunu düşünüyorum. İlk Opw deneyimim olduğu için bu süreçte geçen zamanın bir kısmını öğrenme ile geçirdim. Bir sonraki opw hazırlığının yama yollama konusunda daha da verimli geçeceğini tahmin ediyorum :)

Bundan birkaç ay öncesine kadar çekirdeğe katkı verebileceğim aklımın ucundan geçmezdi. Desteği için +Necdet hocama ayrıca teşekkür ederim. Gerçekten yapmak isteyip, yeterli zaman ayrıldığında herşey yapılabilir.

Esen kalın :)


 (Yazının orjinalini burada yayınlandım.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder